3D modeling

Wat is het meest gebruiksvriendelijke en beste prijs/kwaliteits scorende renderprogramma?

7 september 2017

Een aantal reacties van onze leden vindt u hieronder terug : dit zijn uiteraard persoonlijke meningen, AiNB neemt geen verantwoordelijkheid maar wil dit wel graag met alle leden communiceren, daar dit toch erg interessante informatie betreft :

1) ik werk met cinema 4D om mijn modellen op te werken met texturen, materialen en licht.
Het vraagt wat ervaring, maar de resultaten zijn snel en goed. Ik werk echter niet met sketch-up. Ik importeer mijn modellen via vectorworks.
Ik raad je aan om eens te bellen met designexpress voor meer informatie over je vraag.
http://www.designexpress.be/contact/

2) Ikzelf maak mijn renderings met Maxwell. Dit is een programma waarmee je zeer realistische renderings kan maken, het programma ansich is niet zo verschrikkelijk moeilijk. Ik weet niet van wie de vraag komt maar ik heb reeds eerder ''training'' gegeven aan mensen die opzoek zijn naar een deftige basis 3D rendering. Ook voor bijkomende vragen kunnen ze bij mij terecht : zie site
Op mijn website staan voorlopig enkel 3D visualisaties van mijn projecten vermits de meeste nog in de pipeline zitten.
http://www.adoffice.be

3) Sketchup en Artlantis gaan zeker samen en geven volgens onze info een goed resultaat.
De prijs valt mee, zie even bij Cad-Express in Nederland of Computerwinkeltje.
Design Expres kan dit programma ook leveren.
De snelheid van renderen hangt af van de snelheid van je computer

4) Bij c3A combineren ze ook sketch up met V-ray. Hier al resultaten van gezien. Die zagen er heel goed uit.
Werk er voorlopig nog niet mee. Kan hieromtrent nog niet veel zeggen. Denk dat programma goed te doen is om aan te leren.
Als c3A deze combinatie voorstelt, dan zal deze zekerlijk goed zijn.
Anders eens op website c3A gaan en eens navragen bij hen. ( Je kan er lessen V-ray volgen )

5) Bij alle renderingprogramma’s is het instellen van het licht een kwestie van trail and eror.
Het fine tunen van de juiste lichtsfeer is dan ook steeds een langzame procedure die zeer tijdrovend is.

Er zijn verschillende 3D renderingsprogramma’s die een mooi(licht)resultaat geven, o.a.:
-Kirtetea
-Cinema 4D
-Artlantis

Ze hebben allemaal het nadeel dat je eerst in een tekenprogramma moet werken, en dit resultaat moet invoeren in het renderingsprogramma.
Als je dan ziet dat er een fout in je interieur is moet de rendering helemaal opnieuw gebeuren.

Om dit te vermijden kan je bv. Met Vectorworks/renderworks werken.
Deze programma’s zijn aan elkaar gekoppeld, je kan dus finall renderen tijdens het ontwerpproces.
De resultaten van renderworks zijn zeer goed, maar Cinema 4D is beter.

6) Ik werk al jarenlang met Artlantis.

Dit werkt zeer goed samen met sketch up, is er echt op ingespeeld. Ik gebruik vaak de objecten van sketch up, samen met het 3d plan gemaakt in vectorworks. Het geeft een zeer realistisch resultaat, zelf na een korte rendertijd! Ikzelf render nooit langer dan een halve dag, dus veel resultaat voor weinig tijd!
Voordeel is ook dat de tekening in 'real time' aangepast wordt terwijl je werkt, en dus onmiddellijk resultaat hebt. Wanneer je een beeld hebt die ok is, kan je dat laten doorrekenen in batchrender, terwijl jijzelf verder werkt in het programma!

7) V-Ray is een plugin voor Sketchup en werkt dus zeer nauw samen met het programma. Wanneer je dus merkt dat je materialen die je erop toekent niet goed uitkomen en je dient je model licht te wijzigen, kan dit zeer makkelijk en instant omdat het binnen hetzelfde programma werkt.
V-Ray is een zeer uitgebreid renderprogramma waar oneindig veel instellingen in te maken zijn om zo tot een levensecht resultaat te komen.

 

Artlantis daarentegen is echter een stand alone programma dat niet geïmplementeerd kan worden binnen Sketchup. Je dient dus telkens je model te exporteren naar Artlantis zelf om daar dan je definitieve materialen op je layers (ik vermoed dat er dan ook wel degelijk met layers moet gewerkt wordt binnen een stand-alone, wat niet het geval hoeft te zijn met V-Ray). Artlantis is een tijd op de achtergrond gebleven maar is de laatste jaren serieus zijn opmars aan het maken binnen de professionele markt. Een voordeel van Artlantis is dat er camera’s e.d. ook worden gekozen binnen het stand-alone gedeelte, en dus niet binnen Sketchup. Daar Sketchup niet ontworpen is om vloeiende animaties en bewegingen te generen (mogelijk maar moeilijk in combinatie met V-Ray) gaat daar de voorkeur wel naar Artlantis. In Artlantis zit ook standaard een bib met materialen en bomen e.d., bij Sketchup zijn materialen zelf te gaan zoeken (er bestaan er een heel deel gratis) en je hebt dan ook nog de Google Warehouse waar je massa’s 3D modellen voor elke toepassing kan vinden.
Artlantis is iets beperkter in zijn mogelijkheden maar de renderings gaan wel vlotter dan met V-Ray.

Voor er definitief gekozen zou worden, raad ik aan om wel eerst de demo versies te testen. Zo kan je zien welke jou het meeste ligt en hoeveel je het dient te gebruiken.
Demo versies te verkrijgen bij www.vray.com (30 dagen en dan nooit meer) en bij www.artlantis.com.

8) Artlantis is sowieso een absolute meerwaarde op het vlak van rendering en het genereren van bloedmooie interieurs.
Ik raad je meteen aan om Design Express te contacteren; VectorWorks en Cinema4D.

Als je soms geïnteresseerd zou zijn in Cinema4D (1.800 euro), ik heb het programma aangekocht, de opleiding (1.000 euro) gevolgd, maar moet ondertussen wel bekennen dat ik er nog geen enkele meerwaarde € aan verdiend heb, en aldus heel graag de licentie voor Cinema4D wil verkopen aan een heel sympathiek betaalbare prijs! Interesse?
500 euro