Architectuur

ARCHITECT@WORK: Studio Bjorn Verlinde - Laat je eens vervelen in je nest

24 april 2025

Op donderdag 15 mei geeft interieurarchitect Bjorn Verlinde een lezing tijdens ARCHITECT@WORK Kortrijk. In zijn lezing ‘Wondering & landing’ neemt hij het publiek mee in de denkwijze en gevoelswereld achter Studio Bjorn Verlinde — een studio waar eenvoud, rust en materialiteit de toon zetten. We gingen met hem in gesprek over zijn visie, zijn manier van werken en waarom verveling in je eigen nest soms net de ideale voedingsbodem is voor creativiteit. Benieuwd naar het volledige verhaal van Studio Bjorn Verlinde? Mis zijn lezing niet tijdens ARCHITECT@WORK Kortrijk en registreer je hier.

Tekst: Jan Hoffman

Studio Bjorn Verlinde ontwerpt ook tal van objecten zelf - Foto's: Studio Bjorn Verlinde

Samen met zijn vrouw startte Bjorn Verlinde diens studio op in 2012, een studio die hij momenteel runt met zowel zijn echtgenote als nog een andere interieurarchitect, Bert Bonduelle. Die eigen studio kwam er pas nadat de man daarvoor eerst elders vele jaren ervaring opdeed, vooral dan bij Modular Lighting Instruments, een specialist in architecturale verlichting uit Roeselare en daarna bij het eraan gerelateerde bureau Rotor. Het portfolio dat hij inmiddels opbouwde, is er eentje dat gezien mag worden, met onder meer diverse opdrachten voor restaurants van sterrenchefs.

Ontwerp van het interieur van restaurant Het Vliegend Tapijt in Marke, bij Kortrijk

Hoe komt het dat niet enkel grote namen als The Jane of Veuve Clicquot bij je aankloppen, maar daarnaast ook tal van privépersonen? Wat is de precieze sterkte van Studio Bjorn Verlinde?

 

“Jezelf uitleggen is zowat het moeilijkste wat er is (lacht). Maar als je het mij vraagt, helpt het enorm dat we een duidelijke manier van opereren hebben. Door de jaren heen ontwikkelden we een doeltreffende werkwijze om voor elke klant afzonderlijk het best mogelijke design op maat te maken. Daarbij leggen we telkens weer een gans traject af, dat altijd start met uitgebreid luisteren naar het verhaal en de wensen van wie tegenover je aan tafel zit. Pas als de functionele vereisten, ideeën, behoeften en wensen van een project in kaart zijn gebracht, gaan we over naar de eigenlijke ontwerpfase, die diverse presentaties omvat. Pas als álle details zijn uitgeklaard, ongeacht hoeveel keren voorstellen heen en weer gaan, kan er uitgevoerd en uiteindelijk opgeleverd worden.”

Werk voor champagnehuis Veuve Clicquot

Bij het bekijken van jullie projecten, zien we een aantal zaken terugkomen. We merken een spel van licht en schaduw, er wordt nadruk gelegd op materialiteit, er is een duidelijk experimenteren met (lege) ruimte,… En bovenal: alles straalt een grote eenvoud uit.

 

“We hebben een duidelijke, eigen signatuur en dat is uiteraard geen toeval. Eigenlijk moet je onze interieurs zien als een ontsnappen aan het altijd aanwezige, onrustige digitale, met een omarmen van de ‘good old’ analoge wereld. Voor mijn studio gaat het erom dat we zoeken naar de creatie van een eigen ‘nest’, een plaats waar geborgenheid en rust primeren. Men moet letterlijk thuiskomen. Daarvoor werken we met zichten, materialen, perspectief, geometrie, schaduw en licht, waarbij de absolute nood aan eenvoud in een duidelijke structuur centraal staat. We willen dat de ‘joie de vivre’ van de gebruikers van de ruimte dagelijks geprikkeld wordt in een ruimte waarin creativiteit zowel moet kunnen ontstaan als zich ontplooien. Onze inspiratie hierbij kan van overal komen: van de architectuurgeschiedenis, over kunst, muziek, landschappen of gewoon indrukken die we opdeden tijdens reizen.”

Le Chariot, een objectontwerp voor sterrenrestaurant The Jane in Antwerpen

“Eigenlijk kun je het kort samenvatten. Waar de buitenkant dikwijls zeer ‘prikkelbaar’ overkomt, zorgen wij aan de binnenkant voor zachtheid en bescherming. Zoiets vind je niet enkel terug in onze privé-projecten, maar ook in, bijvoorbeeld, onze talrijke hospitality-projecten. Een chef benadert ons met een vraag, waarna wij luisteren en zo goed mogelijk het karakter van zowel die chef als diens keuken proberen in te schatten. Wat volgt, is het maken van diverse prototypes op maat van de klant, zodat die uiteindelijk in zijn restaurant veel meer kan doen dan louter ‘kokje spelen’. En voor de volledigheid: daar voegen wij vaak het objectontwerp aan toe.”

 

“Ook in horeca-omgevingen zal je merken dat we enorm streven naar de eenvoud waar ik het eerder over had. Eenvoud creëert een soort rust en dat voelt men instinctief. Houd je het eenvoudig, dan connecteren mensen makkelijker. Vertaal eenvoud daarbij trouwens niet als strak, het gaat veeleer over het inbouwen van voor de hand liggende lijnen en bewegingen, die automatisch leiden naar creativiteit. Eigenlijk kan je ons ideale pleitbezorgers noemen voor  ‘Laat je eens vervelen’. Gooi storende dingen als je smartphone ook eens aan de kant en zet zonder schuldgevoel een paar stappen achteruit. Waarom niet? Er is niets mis aan je eens goed vervelen in je nest (lacht)!”

Lezing ‘Wondering & landing’

 

Wil je nader kennismaken met de wereld van Studio Bjorn Verlinde? Dan raden we je aan om op donderdag 15 mei (14u30) tijdens ARCHITECT@WORK Kortrijk de lezing ‘Wondering & landing’ mee te pikken. Bjorn Verlinde legt dan op uitnodiging van het AiNB uit hoe hij de vibe van diens studio in de praktijk brengt en illustreert dit aan de hand van een aantal recente realisaties, die dikwijls in samenwerking met architecten werden aangepakt.